5 udalostí, o ktorých by ste v pondelok mali vedieť!

1. Európske a následne americké akcie sa v pondelok schovali do červenej farby, za čo môžu viaceré faktory. Poďme na ne! Zrejme najväčším sklamaním je opätovný návrat starostí v eurozóne, o ktoré sa postaral korupčný škandál v Španielsku.

Vládnuca španielska strana premiéra Rajoya čelí obvineniam z korupcie – obchodníci sa obávajú, že jeho odchod z premiérskeho kresla bude znamenať koniec konsolidačných opatrení.

Politickú neistotu cítiť aj z Talianska, kde si podľa nových prieskumov verejnej mienky polepšuje strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Nemecký akciový barometer DAX stratil viac ako 2 percentá. Približne jedno percento si v reakcii na tieto negatívne správy odpisuje aj spoločná európska mena, ktorá sa nachádza na úrovni 1,3517 USD.

2. Náladu v pondelkovom obchodovaní nepozdvihli ani makroekonomické dáta. Priemyselné objednávky v USA si v decembri pripísali menší nárast než sa pôvodne očakávalo. Kým ekonómovia očakávali nárast o 2,3 %, v skutočnosti sa navýšili o 1,8 %. Očakávania ekonómov minula aj spotrebiteľská dôvera v eurozóne, ktorá vzrástla z mínus 7 na mínus 3,9 boda. Pozitívom je, že táto hodnota predstavuje 18-mesačné maximum.

3. Verné spojenectvo automobiliek Renault a Nissan prináša potešujúce výsledky. V minulom roku táto aliancia predala 8,1 milióna vozidiel, čo je nový rekord! Najväčšia zásluhu na tomto čísle mala japonská spoločnosť Nissan. Francúzsky Renault sa v súčasnosti musí zmieriť s poklesom predaja na trhoch Západnej Európy.

4. Minister financií Cypru, Vassos Shiarly verí, že Rusko jeho krajine predĺži dobu, počas ktorej spláca poskytnutý 2,5 miliardový úver. Miesto roku 2016 chce vláda v Nikózii pôžičku splatiť v roku 2021. Scenár, ktorý priniesla spoločnosť PIMCO ukazuje, že pre rekapitalizáciu cyperských bánk bude potrebných 10 mld. eur. Podľa ministra financií sú odhady cyperskej vlády pozitívnejšie!

5. Cena platiny sa dotýka takmer 17-týždňového maxima, o čo sa postarali správy z Južnej Afriky. Najväčší producent tejto komodity, spoločnosť American Platinum Ltd. (AMS) avizovala, že produkcia platiny v roku 2012 poklesla o 8,8 %. Spoločnosť za minulý rok vykázala stratu. Rastúci celosvetový dopyt a slabé investície v baniach môžu spôsobiť nárast cien drahých kovov.

 

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

ludia v Spanielsku si zdrveny vysokou nezamestnanostou a radikalnymi skrtami a teraz sprava ze premier lieta v korupcii..ak ho odvolaju, zase to budu medvedie trendy