V roku 2012 sme opäť platili výraznejšie viac

Štatistický úrad včera zverejnil dáta o úrovni inflácie za posledný mesiac minulého roka a taktiež aj čísla celkovej inflácie za minulý rok.

Decembrová inflácia pritom bola najnižšia od začiatku roka 2011. Medziročný nárast cien oproti decembru 2011 činil 3,2 % a medzimesačne ceny v decembri dokonca klesli (o 0,1 %). V novembri bol pritom zaznamenaný medziročný nárast 3,4 %.

Za december došlo k poklesu cien najvýraznejšie v doprave a to o 0,8 %, ale poklesli aj ceny alkoholických nápojov, tabaku, či odevov a obuvi. Naopak k nárastu došlo pri cenách za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, ale aj za hotely, kaviarne a reštaurácie.

V priemere za celý rok 2012 bol pritom nárast cien v porovnaní s predchádzajúcim rokom na úrovni 3,6 %, čo je o niečo nižší nárast ako v roku 2011, kedy inflácia dosiahla 3,9 %.

Ceny rástli, mzdám sa nechcelo

Aj v roku 2012 tak pokračovalo obdobie výraznejšieho zdražovania spotrebiteľských tovarov a služieb, pričom viac sme si priplatili za väčšinu tovarov. Pohľad na takýto vývoj samozrejme nie je potešujúci a to aj s ohľadom na vývoj miezd, z ktorých výraznejšieho rastu sa tešiť nemôžme.

Potešujúcim tak môže byť aspoň fakt, že odhady analytikov predpokladajú aj v aktuálnom roku 2013 opäť znižovanie rastu inflácie, čo znamená, že prepad kúpyschopnosti väčšiny Slovákov by sa mohol minimálne zmierniť. Záležať však nakoniec nebude len od vývoja inflácie, ale aj od rastu priemerných miezd v jednotlivých sektoroch ekonomiky.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre