5 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť

1. Začneme ekonomickými dátami z Európy: Podnikateľská dôvera vo Veľkej Británii v decembri poklesla na úroveň 90,3 bodov. V novembri hodnota príslušného indexu predstavovala 91,4 bodov.

Priemyselná výroba v eurozóne v novembri poklesla najviac za posledné tri roky. Medziročný prepad predstavoval až 3,7 %. Medzimesačne sa produkcia priemyslu menovej únie znížila o 0,3 %.

2. Japonský jen sa voči americkému doláru pošmykol na najnižšiu úroveň od júna 2010. Mena reaguje na špekulácie, že centrálna banka Bank of Japan pristúpi k zvýšeniu objemu menových stimulov. Japonská mena zaznamenala najväčší týždenný prepad od roku 1989, po tom, čo nový premiér Shinzo Abe avizoval stimulačný balík v objeme 10,3 bilióna jenov (116 miliárd dolárov).

3. Akcie americkej spoločnosti Apple sa v pondelok dostali pod predajný tlak, za čo môžu informácie o znížených objednávkach na komponenty pre iPhone 5. Dvaja informovaní ľudia uviedli, že Apple si u svojich dodávateľoch objednal až o polovicu menej komponentov ako bolo pôvodne stanovené. Táto skutočnosť je odrazom toho, že o smartfón nie je tak silný dopyt ako sa očakávalo.

4. Kým akcie spoločnosti Apple k záveru obchodovania strácajú takmer 4 percentá, akcie amerického producenta počítačov – Dell sa zhodnocujú o viac ako 13 %.

Na trh sa dostali informácie, že spoločnosť vedie rozhovory s finančnými investormi o prevzatí akcií a odchode z burzy! Ako informuje agentúra Bloomberg, rozhovory s najmenej dvoma investičnými spoločnosťami sa nachádzajú v počiatočnej fáze a nemusia byť úspešné. Spoločnosť Dell sa hodnotí na približne 21 miliárd dolárov.

5. Švajčiarska hodinárska spoločnosť Swatch, pod ktorú patrí niekoľko luxusných značiek ako Omega a Tissot, kupuje amerického konkurenta, spoločnosť Harry Winston. Cena obchodu (vrátane dlhov) by mala dosiahnuť výšku cca jednu miliardu amerických dolárov. Švajčiarska firma Swatch, ktorá zamestnáva približne 535 zamestnancov, sa venuje výrobe hodiniek a šperkov.

 

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre