5 vecí, o ktorých by ste na Silvestra mali vedieť!

1. Čínsky výrobný indikátor HSBC v decembri vzrástol na hodnotu 51,5 bodov z novembrových 50,5 b. Ide o pozitívny výsledok, nakoľko ekonómovia počítali s nárastom len na 50,9 bodov. Aktuálne číslo hovorí o tom, že čínska výroba expanduje najviac za posledných 21 mesiacov.

 

2. Obe komory amerického kongresu sa posledný deň v roku snažia vyriešiť rozpočtový spor, zvaný aj fiškálny útes. Zatiaľ sa zákonodarcovia dohodli len na malom riešení – zabrániť zvyšovaniu daní pre strednú triedu.

Sporným bodom pondelkových rokovaní zostáva aj otázka, ako by sa mali daňové príjmy použiť. Republikáni sú za to, aby sa dodatočné príjmy použili na zníženie dlhu. Demokrati chcú z prostriedkov financovať sociálne programy.


3.
Ázijské trhy si v nočnom obchodovaní pripísali zisky, keď japonský akciový index Nikkei 225 vzrástol o 0,70 percenta a čínsky benchmark až o 1,6 percenta.

Už druhý deň za sebou sa nedarilo akciám technologickej spoločnosti Lenovo, ktoré na burze v Hong-Kongu poklesli o 2,2 percenta. Akcie ťaží skutočnosť, že výkonný riaditeľ firmy, Yang Yuanqing predal 29 miliónov akcií Lenovo.

4. Veľká skupina penzijných fondov v USA apeluje na SEC (americká Komisia pre cenné papiere), aby zvážila pravidlá, ktoré výkonným manažérov povoľujú obchodovať s akciami ich spoločnosti.

Rada inštitucionálnych investorov tvrdí, že títo firemní zasvätenci môžu na burze zneužiť svoje postavenie.

 

5. Francúzsky najvyšší súd zamietol 75 %-nú daň nového prezidenta Francoisa Hollandea, ktorá v poslednom období vyvolala mnoho rozruchu.

Súd tvrdí, že spôsob, akým bola daň navrhnutá, je protiústavná.

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre