3 dôvody, prečo sú dnes finančné trhy tak roztrasené

Padajú akcie, komodity a odpisuje si aj euro. Piatkové obchodovanie je viac než červené, pod čo sa podpísala nepriaznivá atmosféra, vyvolaná nižšie uvedenými skutočnosťami.

Najviac sa „boja“ finančné tituly, keď akcie Deutsche Bank a Commerzbank strácajú takmer 3 percentá.  Odpisujú si aj bankové akcie v Británii či vo Francúzsku. Naopak, do pozornosti sa opäť dostávajú bezpečné aktíva, ako napr. americký dolár!

1. Šance, že sa Spojeným štátom podarí oboplávať hroziaci fiškálny útes, boli v noci výrazné znížené. Kompromis medzi republikánmi a demokratmi sa stal opäť viac nepravdepodobným, čo na finančné trhy prinieslo veľkú dávku nervozity.

Republikáni naďalej odmietajú schváliť zvýšenie daní pre bohatých, keď v noci v snemovni sabotovali hlasovanie o tzv. pláne B.  Pred niekoľkými dňami sa zdalo, že dohoda medzi Johnom Boehnerom (šéfom republikánov) a Obamom je blízko. Prezident totiž urobil ústupok, keď navrhol zvyšovať dane pri ročných príjmoch až od 400 000 USD.

Barack Obama potrebuje nutne riešenie, na čo mu zostáva už len 10 dní! Biely dom vo večerných hodinách prehlásil, že prezident bude aj naďalej spolupracovať s Kongresom, aby bol dosiahnutý cieľ.

Ak sa americkým zákonodarcom nepodarí dosiahnuť dohodu, do platnosti vstúpia miliardové výdavkové škrty a zvyšovanie daní, čo ohrozí vývoj nie len americkej, ale aj globálnej ekonomiky.

2. Okrem hrozby fiškálneho útesu sa do popredia opäť dostáva dlhová kríza. Ratingová agentúra Standard & Poor’s si znovu podala rating Cypru, ktorý znížila o dva stupne na CCC+. Ide už o tretie rezanie ratingu za dobu menej ako 6 mesiacov.

Navyše bol krajine udelený negatívny výhľad, čiže je pravdepodobné ďalšie znižovanie úverovej známky. Ratingovka uviedla, že dôvodom jej rozhodnutia sú pomalé rokovania s europartnermi a MMF, týkajúce sa finančnej pomoci.

3. Negatívna správa dnes prišla aj z Nemecka, najväčšej ekonomiky v Európskej únii, kde sa nálada spotrebiteľov naďalej zhoršuje. Ako uviedol jeden z analytikov, tohtoročné vianočné obchody budú pravdepodobne zraniteľnejšie.

Za zhoršením spotrebiteľskej dôvery stojí pretrvávajúca neistota ohľadom dlhovej krízy a jej vplyvu na nemeckú ekonomiku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre