Wall Street sa vznáša v dvojmesačných výšinách

Nádej, že sa rozpočtový spor v USA podarí vyriešiť, priniesla na finančné trhy významnú dávku optimizmu. “Všetky dnešné pohyby na finančných trhoch sú naviazané na fiškálny útes”, zhrnul utorkové obchodovanie Fabian Eliasson z newyorkskej spoločnosti Mizuho Financial Group Inc.

Obamov ústupok

Americký prezident Barack Obama pripustil, že vyššie daňové sadzby by sa mohli uplatniť na príjmy od 400 tisíc dolárov, miesto doteraz požadovanej hranice 250 tisíc USD. Ide tak o ďalšie priblíženie sa k dohode s republikánmi!

Pozri tiež: Čo je fiškálny útes? Blížiaca sa katastrofa

Taktiež sa šíria informácie, že Obama predložil ponuku, ktorá by zvýšila milionársku daň o 1,2 bilióna dolárov, no zároveň by zrezala 1,22 bilióna USD v rozpočtových výdavkoch.

Vodca republikánov, John Boehner uviedol , že bude tlačiť na rozpočtový plán „B“, ktorý uvažuje o vyšších daniach pre ľudí s príjmom až nad 1 milión USD. Ako uvádza, zatiaľ pokračuje v rokovaniach s Obamom. Obamova administratíva i ďalší demokrati tento návrh okamžite zamietli.

Radosť aj na realitnom trhu

Optimizmus vyvolal aj indikátor odrážajúci dôveru amerických staviteľov, ktorý vzrástol o 2,3 percenta a vyšplhal sa na najvyššiu úroveň za viac ako 6 rokov!

Hlavný akciový index z Wall Street, Dow Jones Industrial vzrástol o 0,87 % na úroveň 13 350,96 b., čo je najvyššia hodnota za posledné dva mesiace. Medzi najväčších víťazov utorkového obchodovania sa zaradili bankové tituly.

Akcie finančných domov Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley získali viac ako tri percentá. Zaostávala banka JP Morgan, ktorá sa tešila „len“ z jednopercentného zhodnotenia akcií.

Výrazne sa zelenali aj akcie automobilky General Motors, ktoré si pripísali dva a pol percentný zisk. Akcie reagovali na správu, že GM plánuje rozšíriť svoju dealerskú sieť na čínskom trhu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre