Japonské exporty opäť v páde!

Japonský export zostáva aj naďalej zaťažený dlhovou krízou v eurozóne a ostrovným sporom v Číne. Podľa vládnych údajov zverejnených v stredu sa v mesiaci november vývoz tretej najväčšej ekonomiky sveta medziročne znížil4,1 percenta.

Dovoz vzrástol o 0,8 %. Obchodná bilancia vykázala deficit, ktorý vzrástol z októbrových 402 mld. jenov na novembrových 953,4 mld. jenov (8,5 mld. eur).

Vzhľadom na to, že je japonská ekonomika orientovaná proexportne, sú deficity obchodnej bilancie neobvyklým javom. Popri oslabenom dopyte v krajinách eurozóny situáciu zhoršuje aj bojkot japonských tovarov čínskymi spotrebiteľmi.

Vývoz do Číny zaznamenal pokles o 14,5 %, pričom dodávky stavebného vybavenia prepadli o 75 % a dodávky automobilov o 68 %. Vývoz do Európskej únie poklesol o 19,9 %, zatiaľ čo dodávky do USA vzrástli o 5,3 %.

Hlavný ekonóm RBS Securities Japan Ltd., Junko Nishioka tvrdí, že vďaka zlepšenej situácii zámorských ekonomík uvidíme v druhej polovici roka 2013 navýšenie japonského exportu. Ako ale dodáva, deficit obchodnej bilancie sa príliš nezníži, nakoľko slabý jen zvýši náklady na dovoz.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre