Dow Jones zjedol 100 bodov. Prečo mu tak chutilo?

Americký akciový benchmark Dow Jones Industrial sa v pondelok zhodnotil o 0,76 %, čo je nárast o pekných 100 bodov na 13 235 bodov. Hlavným bodom pozornosti finančných trhov zostáva aj naďalej rozpočtový spor v USA.

Ako komentujú trhoví pozorovatelia, veci sa pomaly dostávajú do formy. Dva týždne pred strašidelným pádom z fiškálneho útesu sa republikáni podľa médií vyjadrili, že sú ochotní podporiť vyššie dane pre milionárov. Avšak “niečo za niečo”. Ich podmienkou sú značné škrty v oblasti sociálnych služieb.

Slabšie ekonomické údaje vyhlásené v USA mali na akciové obchodovanie len zanedbateľný vplyv.

Mnohí investori sa naďalej upriamujú na akcie Apple, ktoré pondelkové obchodovanie síce nezačali najlepšie, no správy o rekordnom predaji zariadenia iPhone 5 v Číne vyniesli akcie na hodnotu 512,95 dolárov, čo je zisk +0,78 %. Akcie v letných mesiacoch siahli na historické maximum 700 dolárov, no odvtedy už stratili zdrvujúcich 30 %.

Trojpercentný zisk si v pondelok nabalili akcie poisťovateľa AIG. Americká spoločnosť už predtým oznámila plány, že odpredá svoj zostávajúci podiel v ázijskej divízii AIA. Podľa informácií predajného prospektu by jej táto transakcia mala priniesť výnos až  6,5 mld. dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre