Investičná príležitosť menom AFRIKA!

Keď sa hovorí o celosvetových investíciách, mnohokrát sa obchádza africký kontinent, čo je (ako si ukážeme v tomto príspevku) veľká chyba.

V posledných rokoch, kedy čoraz intenzívnejšie počuť škrípanie rastu globálnej ekonomiky, sa hospodárstvo Afriky naďalej rozmáha. Mimoriadnym ťahúňom sú prírodné zdroje, no ekonomike čoraz viac pomáha aj zvyšovanie úrovne spotrebiteľov. Ako uvádza spoločnosť McKinsey Global Institute, v súčasnosti je spotreba v Afrike vyššia ako v Indii či v Rusku.

Fond, ktorý vie, čo bude rásť

“Spotrebiteľský dopyt v Afrike je enormný”, hovorí Larry Seruma, manažér zo spoločnosti Nile Capital Management. Ide o správcu jediného amerického fondu (Nile Pan Africa Fund), ktorý sa zameriava výlučne na africký kontinent. Veľká časť prostriedkov fondu je zainvestovaná v Nigérii, druhej najväčšej ekonomike Afriky, kde sa aktuálne môžu akcie pochváliť ročnou výkonnosťou 30 %.

Fond vsádza na rastúcu spotrebu, takže nakupuje akcie spoločností z potravinárskeho sektora. Ku nim patrí liehovar Diageo či producent potravín Nestle Nigeria. Fond má v obľube aj finančné akcie, ako First Bank of Nigeria, Zenith Bank.

„Nigeria má 160 miliónov obyvateľov, ale len 20 miliónov ľudí má zavedený bankový účet“, podotýka Seruma. Niet preto pochýb, že sa v tomto segmente nachádza veľký potenciál. „Pribúdať bude viac účtov, viac obchodných účtov, viac hypoték“, dodáva Seruma.

Lákadlom je mobilný segment

Veľkým lákadlom pre investorov je taktiež rastúci mobilný segment. Mobilná penetrácia tu predstavuje podiel menej než 70 %, čo je výrazne pod celosvetovým priemerom na úrovni 91 %. Ako tvrdí Peter Thoms, zakladateľ a manažér spoločnosti Africa Capital Group, rýchlosť rastu mobilného segmentu v Afrike je neslýchaná“.

Pozri tiež: Krajiny s najhorúcejším ekonomickým rastom

Fond Thomsona drží podiely v spoločnosti Vodacom, ktorá zabezpečuje mobilné služby v Južnej Afrike, Tanzánii, Kongu či Mozambiku. Akcie navyše ponúkajú až 7 %-ný dividendový výnos.

Každá minca má dve strany, a platí to aj tu. Jedným z hlavných rizikových faktorov pri investíciách v Afrike je politická nestabilita a nepokoje či nedostatočná likvidita na afrických finančných trhoch.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre