Čína a Južná Kórea obmedzia dolár. Do popredia chcú dostať svoje meny

Čína a Južná Kórea sa rozhodli obmedziť postavenie amerického dolára v ich vzájomnom obchode. Obe ázijské krajiny priznali, že ich meny majú v bilaterálnych obchodoch slabučké postavenie, a to aj napriek tomu, že obchod medzi oboma krajina narastá.

Čína a Južná Kórea chcú v budúcnosti ešte viac posilniť vzájomný obchod a dať tým väčší význam svojim národným menám. Ako dnes informovalo kórejské ministerstvo financií a centrálna banka (Bank of Korea), na tento účel by mali byť vytvorené swapové linky v objeme 64 biliónov wonov (45 mld. eur).

Peniaze by do bánk mali tiecť už tento mesiac. Tie ich spätne sprístupnia obchodným spoločnostiam, aby mohli hradiť svoje účty v dvoch menách.

S výkyvom kurzu to nič nemá

„Nemá to nič spoločné s obmedzením ostrých výkyvov kurzu kórejského wonu”, uviedol Euon Ho-sung z Bank of Korea. Krajiny od tohto kroku očakávajú viacero výhod, ako napr. zníženie devízového rizika a tiež redukcia transakčných nákladov pre podniky.

Čína je pre Južnú Kóreu najdôležitejším exportným trhom. Krajina sa vďaka korporátnym gigantom ako Samsung či Hyundai stala siedmym najväčším exportérom sveta. Jedna štvrtina z tohto vývozu smeruje práve do Číny. Najväčšia časť z toho sa účtuje v amerických dolároch, stále hlavnou svetovou menou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre