Prežívame ťažké časy. Kam investovať?

V súčasnosti sa svetová ekonomika nachádza v zopnutí viacerých problémov, ktoré úrokové sadzby stláčajú na historické minimum.

Na základe tejto politiky centrálnych bánk nemusíme na svojich sporiacich účtoch čakať žiadne veľké zázraky. Väčšinou úrok, ktorý nám dnes ponúkajú termínované vklady, ihneď pohltí rekordná inflácia. Mnohí si tak kladú otázku, kam s peniazmi?!

Hneď na začiatku vypichneme nemecké akcie, ktoré si tento rok vedú viac než slušne. Hlavný akciový benchmark DAX 30 si od začiatku roka pripísal zhodnotenie 20 %, pričom priemerný dividendový výnos akcií v tomto indexe činí najmenej 3,5 %.

Jedna ku štyrom, že svetová kríza príde

Mnohí sa dnes investovania do akcií obávajú, za čo môžu globálne hospodárske problémy. Nečudo! Či už je to dlhová kríza v eurozóne, dlhový spor v USA či vŕzgajúci hospodársky rast Číny, obáv koluje až až. Experti Jeff Hochman z Fidelity a Leon Cornelissen z Robeca stanovujú pravdepodobnosť globálnej ekonomickej krízy na 25 %. Nemusíme sa hneď triasť, no zároveň treba byť opatrní.

Navyše, ekonomický magazín „The Economist“ nedávno varoval pred časovanou bombou v srdci Európy – Francúzskom. Aj Nouriel Roubini, slávny americký profesor varuje, že francúzska ekonomika stojí na pokraji recesie.

 

Kupuj akcie, ktoré nikto nechce

Treba však dodať, že krízové časy sú pre nákup akcií správnou dobou. Dôvodom sú lákavé ceny – ako už tvrdí známy burzový výrok, “nakupujte akcie, ktoré nikto iný nechce”.

V súčasnej neistote a nízkych úrokoch je najvhodnejšie porozhliadať sa po kvalitných dividendových akciách, ku ktorým patrí napr. nemecká chemická spoločnosť BASF, francúzsky farmaceutik SANOFI či americká COCA – COLA.

Aj správca aktív, Bert Flossbach tvrdí, že kvalitné akcie s atraktívnou dividendou a stabilným obchodným modelom majú vo všetkých scenároch najlepší pomer výnos/riziko.

Experti napriek tomu varujú, že dividendový výnos je len jedným z kritérií pri voľbe tej-ktorej akcie. Spoločnosti by to s výplatným pomerom nemali preháňať (prostriedky pre akcionárov) a re-investovať časť ziskov do podniku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre