Zlato prekoná 2000 dolárov, ak bude…

Raymond Key, šéf komoditného tradingu v Deutsche Bank Londýn tvrdí, že ak centrálne banky budú pokračovať v tlačení peňazí, zlato môže budúci rok pokoriť úroveň 2000 dolárov za trójsku uncu.

„Dosiahneme 2 000 USD a pôjdeme vyššie“, povedal v rozhovore v Hong Kongu, kde sa zúčastnil výročnej konferencie London Bullion Market Association’s. Tento býči trend sa podľa neho uskutoční až vtedy, keď centrálne banky budú pokračovať v expanzívnej menovej politike.

Zlato potiahnu ETF-ká

„Zlato bude zo všetkých kovov najvýkonnejšie“, myslí si aj Geremy East z banky Standard Chartered. Tento šéf oddelenia obchodovania s kovmi tvrdí, že najväčším ťahúňom ceny zlata budú tzv. ETF fondy (Exchange Traded Fund).

Pripomeňme si, že zlato svoje historické maximum utvorilo v septembri minulého roka, keď dosiahlo hodnotu 1921,15 dolárov za trojsku uncu. V súčasnosti sa na burze v Singapure obchoduje na úrovni 1 727 dolárov, čo je od začiatku roka zhodnotenie o pekných 10 %.

Centrálna banka v USA (Fed) koncom októbra skúpila hypotekárne záložné listy v objeme 40 mil. dolárov, pričom sa vyjadrila, že politiku nulových úrokových sadzieb podrží až do roku 2015.

V tomto smere nezaostáva ani japonská centrálna banka (Bank of Japan), ktorá 2-krát v priebehu dvoch mesiacov rozšírila svoj program nákupu dlhopisov.

Nakoniec sa vyčkáva na Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá už avizovala, že pristúpi k skupovaniu dlhu krízových eurokrajín.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre