Trhy sú nervózne. Padá euro, akcie aj ropa!

Euro sa v poobedných hodinách ponára do červených čísel, keď si k 14:22 si odpisuje -0,36 % na úroveň 1,2698 dolárov. Okrem eura strácajú aj akcie či ropa.  Poďme sa pozrieť, čo stojí za týmto negatívnym vývojom.

Slepá ulička v Grécku pokračuje. Špekulácie hovoria, že nie je pravdepodobné, či ministri financií eurozóny na svojom stretnutí v pondelok odklepnú ďalšie finančné prostriedky pre Atény.

Zdá sa, že experti MMF, ECB a EÚ (tzv. Trojka) nepredloží záverečnú správu o reformách v Grécku. Oneskorenie vyvoláva obavu, nakoľko už od polovice novembra musia Gréci splácať svoj dlh.

Nervozitu vyvolávajú negatívne priemyselné údaje Francúzska, Talianska a Nemecka.

K tomuto všetkému sa pridáva dlhová dráma v Spojených štátoch. Od Obamovho znovuzvolenia do prezidentského kresla sa do popredia opäť dostáva téma “fiškálny útes”.

O čo ide? Mnohí majú strach, že po automatickom krátení vládnych výdavkov a zvyšovaní daní na konci roka dostane americká ekonomika šok. Odborníci sa obávajú jej úpadku do recesie!

Nemecký akciový benchmark stráca 1,70 %, francúzsky index CAC 40 klesá o 0,86 % a španielsky index IBEX 35 až o 1,43 percenta. Ropa Brent si odpisuje -0,57 % a ropa WTI až 1,30 %.

Graf: Dnešný vývoj akciového indexu DAX 30

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre