Nokia opäť bez zárobku. Nepomohla ani Lumia

Fínsky výrobca mobilných telefónov, spoločnosť Nokia za tretí kvartál vykázala stratu 969 miliónov eur, čo je strata 7 centov na akciu.

Trh pritom počítal so stratou až 11 centov na akciu. Príjmy za obdobie júl – september poklesli o jednu pätinu na 7,2 mld. eur. Kumulované straty spoločnosti od začiatku roka predstavujú 3,3 mld. eur.

Stav hotovostných rezerv na konci kvartála predstavoval 3,6 mld. eur, čo je viac ako počítali odborníci (3,4 mld. eur). V porovnaní s minulým rokom ide stále o nízku úroveň, nakoľko v roku 2011 Nokia držala hotovostné rezervy cez 5 miliárd €.

Predaje sa medziročne výrazne znížili

Nokii sa v treťom štvrťroku podarilo predať celkom 83 miliónov smartfónov a klasických mobilných telefónov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 22 %.

Pozitívom je medzikvartálny nárast predaja obyčajných mobilných telefónov, kde Fíni dosiahli zvýšenie odbytu o 4 percentá na 76,6 mil. kusov. Keď si to ale porovnáme s tretím kvartálom 2011, ide o pokles o 15 percent.

Spoločnosti nemohla ani nová rada múdrych telefónov, Lumia, ktorej predaje v treťom štvrťroku poklesli o 2,9 % na 4 milióny.

Aj keď bola strata na akciu menšia než počítal trh, existujú obavy, že sa hospodárska situácia Nokie môže ďalej zhoršovať. V apríli tohto roka bol spoločnosti znížený rating agentúrou Fitch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre