Španieli aj naďalej vyberajú peniaze z bánk

Španieli v čoraz väčšom objeme vyberajú svoje peniaze z tamojších bánk. Podľa najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB), v mesiaci august španielski obyvatelia a podniky vybrali z bánk celkovo 17,2 mld. eur.

Priam drastický bol mesiac júl, kedy banky prišli o vklady v sume 74 mld. eur. Za posledných dvanásť mesiacov sa objem vkladov Španielov v bankách prepadol o 220 mld. eur.

Španielsko už pre svoj chorľavý bankový sektor požiadalo o pomoc EÚ, ktorá mu sľúbila až 100 mld. eur. Banky dostali facku od tamojšieho realitného trhu, na ktorom došlo k spľasnutiu bubliny. Nízke úrokové sadzby v eurozóne viedli k tomu, že domy v Španielsku začali rásť ako z vody.

17,2 mld. € vybrali Španieli v auguste z bánk.

V roku 2007 prišla finančná kríza, ktorá dopyt po španielskych nehnuteľnostiach rapídne okresala. Ceny realít sa následne prepadli o 30 % . Bublina spľasla a doteraz milióny domčekov čakajú na svojich kupujúcich. Odborníci Medzinárodného menového fondu (MMF) odhadujú, že odstránenie tohto previsu ponuky nad dopytom bude trvať cca 4 roky. Mnohí tak varujú: „Korekcia cien nehnuteľností nie je u konca!“

V Španielsku je tiež najvyššia miera nezamestnanosti v EÚ, ktorá sa pohybuje pri úrovni 25 %. Hospodárstvu nepomáhajú ani tvrdé škrty, ktoré ekonomiku ešte viac pridúšajú.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre