Vyčerpaná ropa sa v piatok opäť nadýchala

Cena ropy stratila od začiatku týždňa veľa síl, no v piatok si dokázala pripísať výraznejšie zisky. Po tom, čo sa objavili správy, že Španielsko tajne rokuje o pláne na jeho možnú záchranu, si cena ropy začala raziť cestu vpred (ide o pozitívny signál a následne zmiernenie napätia, z čoho profitujú rizikové aktíva, ku ktorým patrí aj ropa).

Špekulácie hovoria, že španielsky minister hospodárstva, Luis de Guindos rokoval s orgánmi EÚ o o záchrannom pláne pre Španielsko. Informáciu priniesol Financial Times, ktorý sa odvoláva na vysokopostaveného činiteľa EÚ. Európska komisia špekulácie odmietla. Podľa nej ide o bežné rokovanie.

Centrálne banky vs. Saudská Arábia

Okrem toho sú komoditné trhy podporované vyhláseniami svetových centrálnych bánk, ktoré avizovali menové stimuly v nemalom objeme. Analytici predpokladajú, že rozkolísanosť pri cene ropy môže trvať dlhšiu dobu. Väčšina odborníkov však počíta s klesajúcimi cenami tejto komodity, nakoľko je „býčich impulzov“ primálo. 13 z 27 analytikov oslovených agentúrou Bloomberg si myslí, že cena ropy k 28. septmbru (budúci piatok) poklesne.

Poklesu ceny nahráva aj Saudská Arábia, ktorá oznámila, že rozšíri svoju produkciu ropy, aby cenu stlačila na úroveň 100 dolárov/barel.

Ropa BRENT si v piatkovom obchodovaní pripísala zisk +0,94 % na 111,49 dolárov/barel. Ropa WTI sa zhodnotila o 0,29 % na úroveň 93,17 USD/barel.

Graf: Vývoj ceny ropy BRENT za posledných 5 dní

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre