Makúch: Je tu priestor pre znižovanie sadzieb

Guvernér Národnej banky Slovenska a zároveň člen rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB), Jozef Makúch tvrdí, že ECB má aj naďalej priestor pre znižovanie hlavnej refinančnej sadzby.

Tá sa v súčasnosti nachádza na historicky najnižšej úrovni 0,75 %. „ECB túto možnosť vyžije v prípade potreby“, povedal Makúch v utorok. Ako dodáva, je zbytočné špekulovať, či to bude v septembri, októbri, novembri či v decembri, hovorí s odkazom na ďalšie znižovanie sadzieb. Podľa neho je však ešte príliš skoro rozhodovať o týchto krokoch.

[poll id=”21″]

Makúch na krízu Španielov reaguje, že je vecou vlády v Madride, či požiada alebo nepožiada o pomoc EÚ. Ak Španieli o pomoc požiadajú a splnia všetky kritéria ECB, centrálna banka môže začať s nákupom vládnych dlhopisov.

Ak Madrid splní všetky podmienky, ECB môže začať s nákupom štátnych dlhopisov.

Aj člen rady ECB, Belgičan Luc Coene hovorí, že ECB má na zmiernenie krízy k dispozícii radu nástrojov, ku ktorým patrí aj zníženie sadzieb. Posledné zníženie úrokovej sadzby na 0,75 % sa uskutočnilo v júli. Zároveň znížila na nulu aj depozitnú sadzbu, za ktorú si komerčné banky ukladajú peniaze v ECB.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Možno to potiahnu až nule ako má FED..taktiež si myslím že priestor by tu bol avšak na určitú dobu..neviem si predstaviť čo by v EU spravila 0% sadzba po dobu 3 či 4 rokov