S podlomeným zdravím chce ešte viac zahryznúť do Nemecka

Francúzska automobilka Peugeot, ktorá sa v súčasnosti potáca v  hospodárskych problémoch, chce rozšíriť svoj trhový podiel v Nemecku. Kým v súčasnosti na nemeckom automobilovom trhu zaberá 5 %, do roku 2015 chce tento podiel natiahnuť na 5,7 %. Oznámil to generálny riaditeľ automobilky PSA Peugeot Citroën pre Nemecko, Olivier Dardart.

Značne chorá

O tom, že je zdravie francúzskej automobilky výrazne naštrbené, svedčí viacero skutočností. V prvom polroku 2012 jej klesli tržby o 5 %, čo ju dostalo do straty 819 mil. eur. V dôsledku nedostatočného dopytu, ktorý je odrazom hlbokej krízy v eurozóne, sa jej predaj vozidiel zúžil o 13 %. Spoločnosť už avizovala program úspor, cez ktorý sa chce čiastočne vymaniť z krízy. Do roku 2015 chce koncern ušetriť až 1,5 miliardy eur. V rodnom Francúzsku má byť prepustených až 8000 zamestnancov.

Finančné trhy si zlú situáciu automobilky uvedomujú, čo jej dali plne pocítiť na akciách. Tie si v priebehu roka odpísali až 61 % hodnoty, čo spoločnosť doslova vyradilo z prvej burzovej ligy. Nedávno bolo rozhodnuté, že automobilka v hlavnom akciovom indexe Francúzska – CAC40 – nebude zahrnutá. Zmeny budú platné od 24. septembra.

Graf: Vývoj akcií Peugeot za posledný rok (v €)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

To sa mozno este Opel skor uchyti..aj ked stale pada na urovne o ktorych by si ani nepomyslel..pre mna je osobne PSA prekvapenim..necakal by som vobec ze az takto sa ho moze dotknut kriza..co uz ostavaju ti najlepsi…budeme tu mat cistejsie trhy ;-))