Ekonóm BoE: Dlhodobé menové stimuly môžu uškodiť!

Hlavný ekonóm britskej centrálnej banky Bank of England (BoE), Spencer Dale (na snímke) je jedným z tých, ktorým nevonia expanzívna menová politika, ktorá je dnes tak medializovaná. Podľa neho nejde o dobrý nástroj, keď sa do stagnujúcej ekonomiky pumpuje čoraz viac peňazí. Bol to práve Dale, ktorý na nedávnom zasadnutí Bank of England hlasoval proti predĺženiu programu nákupu štátnych dlhopisov.

Len pomoc v núdzi

Ako tvrdí, menová politika by mala byť krátkodobou pomocou v čase núdze. Dlhodobé presadzovanie menovej politiky môže podľa jeho názoru vyviesť britské hospodárstvo z rovnováhy. BoE sa v júli rozhodla, že svoj program nákupu vládnych dlhopisov rozšíri o ďalších 50 mld. libier na celkový objem 375 mld. libier. Ide už o tretie kolo nákupov. Úrokové sadzby sú v Británii na rekordne nízkej úrovni 0,5 %.

V júli BoE program nákupu vládnych dlhopisov rozšírila o ďalších 50 mld. libier.

Cieľom týchto stimulov je dopomôcť k tomu, aby sa ekonomika Británie konečne postavila na nohy. Britská recesia sa v 2. štvrťroku prehĺbila, keď ekonomika v tomto období klesla o 0,7 %. Išlo o väčší pokles ako sa očakávalo a nasledoval po prepade o 0,3 % v prvých troch mesiacoch roka 2012.

Pokiaľ ide o úrokové sadzby, guvernér BoE, Mervyn King nedávno uviedol, že ani prípadné ďalšie zníženie o štvrť percentuálneho bodu by nemalo vplyv na to, či by došlo, alebo nedošlo k oživeniu hospodárstva.

Na druhej strane to môže uškodiť niektorým finančným inštitúciám, ako sú napr. stavebné sporiteľne. Preto by bolo zníženie skôr kontraproduktívne, ako prínosné.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre