Nemecký export v júli prekvapil!

Aj napriek zúriacej dlhovej kríze sa júlový zahraničný obchod Nemecka vyvíjal nečakane pozitívne. Ako oznámil tamojší štatistický úrad vo Wiesbadene, export medzimesačne vzrástol o 0,5 %. Výsledok je prekvapením, nakoľko sa očakával pokles vývozu o 0,5 %. Dovoz rástol o 0,9 %.

V porovnaní s minulým rokom vývoz vzrástol o 9,2 %. Od začiatku roka do júla sa export Nemecka navýšil o 5,4 % na hodnotu 644,1 miliárd eur. Obchodná bilancia tak vykázala prebytok (kladný rozdiel medzi hodnotou vývozu a dovozu) 16,1 mld. eur.

Obavy zo spomalenia

Mnohí sa obávajú, že najväčšiu ekonomiku eurozóny čaká v 2. polroku výrazné ochladenie. Včera Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) varovala, že ekonomika Nemecka môže v treťom a štvrtom štvrťroku mierne poklesnúť.

Pred spomalením varuje aj výskumný inštitút IMK: „Investície v Nemecku sú desivo slabé“, povedal šéf IMK, Gustav Horn pre Financial Times Deutschland. Ako tvrdia odborníci, je len otázkou času, kedy sa nepriaznivé hodnoty indikátorov ako IFO a PMI premietnu do tvrdých dát. V auguste sa vývozné objednávky prepadli najviac za posledné tri roky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre