Je rozhodnuté! Index DAX opúšťa Metro a MAN

Ako sme Vás na začiatku tohto týždňa informovali, akciové indexy Nemecka boli tento týždeň podrobené reorganizácii. Predpoklady hovorili, že z hlavného akciového indexu DAX 30 vystúpi spoločnosť Metro a MAN, pričom ich náhradníkmi majú byť Continental a Lanxess.

Presne o týchto zmenách pracovná skupina Deutsche Börse  rozhodla, takže očakávania boli naplnené. Ako spoločnosť Deutsche Börse v stredu oznámila, zmeny, o ktorých sa včera rozhodlo, budú platné od 24. septembra.

Dodávateľ pre automobilový sektor, spoločnosť Continental, sa do hlavnej burzovej ligy vracia po štyroch rokoch. Bolo to v roku 2008, keď bola spoločnosť z indexu DAX presunutá do indexu MDAX. Ide vôbec o prvú spoločnosť, ktorá sa do 1. burzovej ligy vracia už druhýkrát. Spoločnosť index opustila už v roku 1996, pričom sa doň vrátila v roku 2003. K 14:22 si akcie Continental pripisujú zisk +1,54 %.

Bolestivé vylúčenie

Šéf spoločnosti Metro – Olaf Koch – opísal vylúčenie Metra z indexu ako bolestivé. Napriek tomu dodáva: “Nemôžeme ignorovať skutočnosť, že cena našich akcií strácala z dôvodu nepriaznivých čísel či iných problémov za posledný rok”.

A čo výrobca kamiónov MAN? Po akvíziciach zo strany koncernu Volkswagen si akcie MAN odpísali toľko, že to už jednoducho nestačilo na prvú burzovú ligu. Volkswagen má na spoločnosti MAN viac ako 75 %-ný podiel.

Akciový index DAX je odrazom vývoja 30 najväčších a najviac obchodovaných nemeckých spoločností, ktorých akcie sú obchodovateľné na frankfurtskej burze cenných papierov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre