Nemecká podnikateľská dôvera sa opäť zadrháva

Nemecká podnikateľská dôvera klesla už štvrtý mesiac v rade a to až na 29 mesačné minimum. Index Ifo klesol v auguste na 102,3 bodov, oproti revidovanej hodnote 103,2 bodov za júl.

Prieskum 7000 firiem naznačuje, že podniky sú stále nervózne ohľadom schopnosti Nemecka odolávať slabnúcej ekonomike eurozóny. Rast najväčšej európskej ekonomiky spomalil za obdobie apríl – jún na 0,3 %. Pokles indexu Ifo naznačuje, že nemecké spoločnosti sa obávajú, že ich európske vývozne trhy budú aj naďalej slabnúť, a že dopyt rýchlo rastúcich rozvíjajúcich sa ekonomík nemusí stačiť na udržanie úrovne dopytu.

Skrátený pracovný čas

Správa minulý týždeň uviedla, že mesačné objednávky výrobných tovarov klesli najrýchlejším tempom od apríla 2009. Niektoré nemecké priemyselné giganty ako ThyssenKrupp či Opel uviedli, že z dôvodu slabšieho dopytu budú nútené skracovať pracovný čas. Ako uviedol analytik ING Carsten Brzeski, vývoz a nemecká spotreba až doteraz chránili nemeckú ekonomiku voči eurokríze. Táto imunita sa však v posledných mesiacoch rýchlo oslabuje.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre