Akcie: Samsung pod tlakom, Apple s úsmevom!

Po senzačnej súdnej výhre nad Samsungom sa dnešné akcie Apple rapídne zelenajú. Súd v San Jose rozhodol, že Samsung musí americkej firme Apple zaplatiť odškodné vo výške1,05 miliardy dolárov (840 miliónov eur). Ako tvrdia odborníci, ide o je jedno z najvýznamnejších súdnych rozhodnutí v globálnej bitke o duševné vlastníctvo.

Scenárov je viacero

Miliardovou pokutou táto bitka vôbec nekončí, keďže Apple bude požadovať, aby bol zablokovaný predaj smartfónov Samsungu v USA. Ak by to nakoniec prešlo, juhokórejskej spoločnosti by tento verdikt spôsobil krátenie zisku o 6,3 %!

Avšak scenárov, ako spor dvoch konkurentov môže dopadnúť, je viacero. Jedným z nich je úspech Samsungu v odvolacom procese. Tomu sa aktuálne rozhodnutie nepáči a chce sa proti nemu odvolať. Okrem iného je tu aj možnosť vzájomnej dohody, kdeby Samsung za každý smartfón a tablet zaplatil 5 dolárov. Tento variant by zisk na akciu Samsungu v budúcom roku okresal o 3,8 %.

Akcie oboch spoločností si rozhodnutie poroty v San Jose plne uvedomujú. K 14:52 si akcie Apple na nemeckej burze pripisujú +2,50 %, Samsung Electronics stráca -3,34 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre