Samsung sa odvolá, miliardová pokuta sa mu nepáči

Samsung tvrdí, že sa odvolá proti rozhodnutiu amerického súdu, že ukradol dizajn od konkurenčného Apple. Porota v San Jose nariadila Samsungu zaplatiť odškodné vo výške 1,05 miliardy dolárov (840 miliónov eur). Apple pôvodne požadoval odškodné 2,5 miliardy dolárov.

V reakcií na toto rozhodnutie Samsung obvinil Apple z používania amerických patentových zákon v snahe ovládnuť trh so smartphonmi. Analytici tvrdia, že rozhodnutie je jedno z najvýznamnejších v globálnej bitke o duševné vlastníctvo.

V priebehu posledných týždňov súd v Južnej Kórei rozhodol, že obe technologické firmy sa kopírujú navzájom a súd vo Veľkej Británii zamietol nároky spoločnosti Apple prameniace z toho, žeby Samsung porušil jej práva.

Samsung opísal piatkové rozhodnutie ako „stratu pre amerického spotrebiteľa“. „Povedie to k menším možnostiam, menej inováciám a potenciálne vyššej cene,“ uviedla firma. A dodala, že je nešťastné, pokiaľ je možné patentovým právom manipulovať natoľko, aby jedna spoločnosť mala monopol na „obdĺžnik so zaoblenými hranami“.

Apple naopak rozhodnutie súdu privítal s tým, že ide o jasný signál, že „kradnúť nie je správne“. A taktiež spoločnosť dodala, že na najbližšom pojednávaní 20. septembra bude žiadať zablokovanie predajov výrobkov Samsungu v USA.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre