Akcie Facebooku dýchajú z posledného

Bol to včerajší deň (štvrtok), kedy uplynula doba, počas ktorej akcionári Facebooku nemohli odpredať svoje akcie. Povinný investičný horizont vypršal a investori na burzu hodili až 271 miliónov akcií. Pri prvotnom verejnom úpise sa papiere emitovali po 38 USD za kus, pričom prvotne ponúknutých bolo až 421 miliónov akcií.

Vo štvrtok sa objem obchodovania pri FB-akciách strojnásobil a akcie najväčšej sociálnej siete padli na dno. Masívny tlak zo strany ponuky spôsobil, že papiere vyšli z obchodovania s hodnotou 19,87 dolárov, čo je prepad o 6,27 %. Už na začiatku včerajšieho obchodovania panoval strach, aby sa akcie Facebooku nedostali do bezdradnej priepasti.

Niektorí zo ziskami

Aj keď sa niektorí veľkoinvestori ako Accel PartnersThiel rozhodli predávať pri terajšej nízkej cene, z obchodov si odnesú vysoké zisky. Ako to? Sú totiž v podobnej situácii ako Microsoft, ktorý v roku 2007 do Facebooku investoval 240 miliónov dolárov – vtedy mal však Facebook hodnotu 15 miliárd dolárov a dnes sa cení až na 45 miliárd USD.

Už na jeseň bude povolený ďaľší odpredaj podielov, pričom sa počíta, že do konca roka môžu byť na burzu hodené až 2 miliardy kusov akcií. Situácii nenahráva ani fakt, že mnoho akcionárov kupovalo na úver. Z toho vyplýva len jedno! Kurz padá, investori musia platiť úroky a úver, takže aj týmto spôsobom sú donútení papiere predať.

Finančné trhy vidia budúcnosť Facebooku veľmi rozmazane. Čoraz viac ľudí dnes využíva mobilné zariadenia, v dôsledku čoho Facebook stráca. Prečo? Na malých obrazovkách sa dá len veľmi ťažko umiestniť reklama, z ktorej najväčšia sociálna sieť žije. V súčasnosti má Facebook 955 miliónov používateľov, pričom až 543 miliónov z nich je mobilných.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre