Soros a Paulson sa opäť ukrývajú do zlata

Dvaja veľkoinvestori a zároveň miliardári, George Soros a John Paulson, sa opäť uchyľujú k zlatu. Ako ukazujú dáta burzového dohľadu USA (SEC -Securities and Exchange Commission), ich investície v najväčšom pasívnom fonde pre zlato – SPDR Gold Trust, sa v druhom štvrťroku podstatne navýšili. Môže za to najmä klesajúca cena tohto kovu. Zlato si v 2. kvartáli zo svojej hodnoty odpísalo 4 %, čo je najväčšia kvartálna strata od 3. štvrťroku 2008.

Sorosov hedžový fond – Soros Fund Management svoje podiely navýšil na 884 400 jednotiek, čo je v porovnaní s kvartálom predtým až dvojnásobok. Bol to práve George Soros, ktorý sa v minulom roku rozhodol pre výpredaj zlata zo svojho portfólia. Dôvodom tiež bolo, že ho situáciu okolo tohto drahého kovu považoval za „bublinu“.

Najlepší čas nakúpiť?

K zlatu zainklinoval aj hedžový manažér John Paulson, ktorý svoje podiely navýšil o 26 %. Rovnako ako Soros, aj Paulson sa v minulom roku rozhodol pre silný výpredaj zlata, a to z dôvodu, aby mohol vyplatiť svojich klientov. Manažér si nezakladá len na zlatých tehlách. Posilnil tiež investície v rôznych spoločnostiach ťažiacich zlato, ako je NovaGold a Allied Nevada Gold.

Trhový stratég Donald Selkin komentuje, že finančné trhy pre 3. kvartál očakávajú rast ceny zlata. Ako tvrdí, historicky ide o jeden z najlepších časov pre hodnotu tohto kovu. Držať pozíciu by mal ten, kto verí, že bude nasledovať ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. Očakávajú sa najmä zásahy americkej centrálnej banky – FEDu, pričom investori sú ochotní držať zlato až do správ z Washingtonu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre