StanChart zaplatí pokutu 340 miliónov dolárov

Banka Standard Chartered, ktorá 10 rokov ilegálne spolupracovala na prepieraní 250 miliárd dolárov (202 miliárd eur) s Iránom, sa vyhla odobratiu bankovej licencie.

Americká pobočka britskej banky sa s finančným dohľadom (New York State Department of Financial Services (DFS) dohodla, že zaplatí pokutu 340 miliónov dolárov (284 mil. eur). Okrem toho Standard Chartered súhlasila so zriadením externého kontrolného orgánu, ktorý bude minimálne 2 roky dohliadať na to, či banka neprepiera špinavé peniaze. Americké ministerstvo financií oznámilo, že zastavilo vyšetrovanie.

Deväťmesačné vyšetrovanie, ktoré zahŕňalo prehľadávanie vo viac ako 30 000 stranách dokumentov, vrátane e-mailovej komunikácie vo vnútri Standard Chartered bank ukázalo, že banka svojimi praktikami zinkasovala stovky miliónov dolárov na poplatkoch. V mnohých e-mailoch siahajúcich až do roku 1995 odporúčali bankoví právnici spôsoby, ako obchádzať americké sankcie.

Americké regulačné úrady tiež odhalili, že banka ilegálne obchodovanie uskutočňovala aj s inými krajinami ako Sudán, Líbya či Barma.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre