Faberovi chutia európske akcie. Varuje pred Čínou!

Je priam iróniou, že jeden z najväčších euro-skeptikov, investorská hviezda Marc Faber, nakupuje ďalšie európske akcie. Ako povedal v rozhovore pre Bloomberg TV, strach z kolapsu eura otvára nové nákupné príležitosti. Širší pan-euróspky akciový index Stoxx Europe 600 si od 4. júna pridal už 15 %.

Investor varuje pred Čínou. Hospodársky rast 2. najväčšej ekonomiky môže výrazne oslabiť, upozorňuje Faber. Ako dodáva, ohodnotenie akcií tu na prvý pohľad nevyzerá zle. Hodnota akciového indexu Shanghai Composite  je 9,6-krát vyššia ako očakávané zisky, čo je ešte výhodnejšia situácia, ako pri Euro Stoxx, kde tento pomer predstavuje 11,6. Napriek tomu Faber odporúča, aby investori pred nákupom čínskych akcií počkali na výsledok stimulačných opatrení vlády.

Ako ukázali nedávne dáta, výrazné spomalenie postihlo čínsky vývoz, ktorý v júli vrástol len o jedno percento. S ochladením hospodárstva už bojuje čínska centrálna banka, ktorá od začiatku roka už 2-krát znížila kľúčovú úrokovú sadzbu. V 2. štvrťroku čínska ekonomika vzrástla o 7,6 %, čo je najmenej za posledné tri roky.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Myslim ze pod tou vlnou pesimizmu prepadli aj akcie ktore s problemami eura nemaju spolocne nic..takze skepsa ktoru opisuje Faber je na mieste