Krajiny BRIC majú konkurenciu. Jej meno je MIST

Bolo to v roku 2001, čo Jim  O’Neill (na snímke) prišiel s investičným konceptom a následne boomom s názvom BRIC, ktorý zahŕňa investície v rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách (Brazília, Rusko, India a Čína). Tento rok prišiel riaditeľ Asset Managementu Goldman Sachs s novou a ešte „konkurencieschopnejšou“ skratkou – MIST.

Čo je MIST?

Skratka MIST zahŕňa štáty Mexiko, Indonézia, Južná Kórea a Turecko. To sú štyri najväčšie trhy v equity fonde Goldman Sachs s názvom N-11. Fond N-11 vznikol vo februári za účelom investovania do ďalších 11 rozvíjajúcich sa ekonomík. V tomto roku si fond pridal už krásnych 12 %, čo je omnoho viac ako fond pre Brazíliu, Rusko, Indiu a Čínu (BRIC), ktorého výnosnosť je 1,5 %.

Ku koncu 2. štvrťroku 2012 mal fond objem 113 miliónov dolárov, ktorý bol preinvestovaný do 73 akcií. A musíme poznamenať že veľmi úspešne, nakoľko sa investovanie do akciových trhov MIST vyplatí. Mexický akciový index  IPC sa od začiatku roka do dnešného dňa zhodnotil o 11 %, kým brazílsky index Bovespa sa zhodnotil „len“ o 2,8 %.

To je ale stále nič, nakoľko turecký index ISE National 100 vzrástol o 28 % a indonézsky index Jakarte Composite o 7,4 %.

Ako tvrdí O’Neill, najatraktívnejšími z týchto 4 krajín sú Mexiko a Turecko.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre