Sharp je v strate. Prepustí 5000 zamestnancov

Japonský výrobca televízorov, Sharp Corporation uviedol, že v snahe znížiť náklady, zúži počet svojich pracovníkov o 5000, čo predstavuje asi 10 % jeho celkovej pracovnej sily. Takéto škrtanie prichádza potom, čo Sharp vykázal za obdobie apríl – jún 2012 čistú stratu vo výške 138,5 miliardy jenov (1,432 miliardy eur). To je výrazné zhoršenie výsledku oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka, kedy dosiahla spoločnosť stratu 49,3 miliardy jenov.

Sharp uviedol, že za väčšou, ako očakávanou stratou je spomalenie dopytu z Japonska a Číny, ako aj klesajúce ceny, ktoré zrazili jeho príjmy nadol. Firma tiež upravila výhľad svojej celoročnej straty z 30 až na 250 miliárd jenov.

Spoločnosť uviedla, že očakáva, že „podnikateľské prostredie zostane nepredvídateľné, so zvýšenými rizikami negatívneho vývoja“. Ako firma dodala, medzi ďalšie riziká patrí možný návrat finančnej krízy v Európe, posilňovanie jenu, pokračujúce deflácia a otázka dodávok energie v Japonsku.

Slabší dopyt v zahraničí

Eurozóna je pre japonských exportérov kľúčovým trhom a tí sa preto obávajú, že dlhová kríza v regióne sa viac rozšíri do veľkých ekonomík, ako je Španielsko, čo by znížilo dopyt po ich výrobkoch. Hospodárenie Sharp-u taktiež ovplyvňuje silný jen, ktorý zdražuje produkty pre zahraničných zákazníkov a  následne znižuje zisky.

Od polovice marca tohto roku vzrástol japonský jen oproti americkému doláru o 6 %. Situáciu japonských firiem nezlepšuje ani domáci dopyt, ktorý nevzrástol natoľko, aby vyrovnal pokles predaja v zahraničí.

Japonsko mnoho rokov ovplyvňuje deflácia, čiže pokles cien. Zatiaľ čo je pokles cien dobrý pre spotrebiteľov, negatívne vplýva na firmy a ekonomiku, pretože kupujúci majú tendenciu odkladať svoje nákupy v nádeji, že neskôr nakúpia výhodnejšie.

V reakcií na hospodárske výsledky, sa akcie spoločnosti prepadli o 6,49 % na úroveň 3,17 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre