Mario trhom neulahodil. Tie smútia!

Tlačová konferencia Európskej centrálnej banky (ECB) sa skončila. Jej šéf, Mario Draghi , nekonkretizoval žiadne ďalšie stimuly. Draghi povedal, že rizikové prirážky na niektorých dlhopisoch sú neakceptovateľné. Napriek tomu tvrdí, že centrálna banka k nákupu dlhopisov prikročí vtedy, keď si budú štáty plniť svoje reformné povinnosti.

Mnoho investorov tak odrádza, že ECB bude klásť dôraz na konsolidáciu dlhu (ako pri Grécku). Čo sa týka kľúčovej úrokovej sadzby, tú banka ponechala na nezmenenej úrovni 0,75 %. ECB tvrdí, že neistota v eurozóne zostáva naďalej vysoká a hospodárky rast nízky.

Pod tlakom je euro, dlhopisy aj akcie

Finančné trhy zostali sklamané. Investori dúfali, že centrálna banka pristúpi k nákupu dlhopisov krízových krajín. Nádej im privial samotný prezident ECB, ktorý túto možnosť načrtol vo svojom nedávnom prejave v Londýne.

Euro zareagovalo pádom pod úroveň 1,22 dolárov. Zvýšil sa tiež tlak pri vládnych dlhopisoch Talianska, keď výnosnosť 10-ročných štátnych bondov opäť prekročila úroveň 6 %. Smútok neobišiel ani hlavný akciový index z Nemecka, DAX 30, ktorý sa po slovách Draghiho zvrtol do červených čísel. Naopak, polepšil si bezpečný prístav – nemecké dlhopisy, ktorých cena vzrástla.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre