Európania sú skeptickí. Nových áut sa registruje menej!

V kríze sa nachádzajú nie len zadlžené krajiny eurozóny, ale aj mnohí výrobcovia automobilov. Európski zákazníci sú skeptickí a peniaze míňajú oveľa menej. Nemecko je toho živím príkladom. V mesiaci júl tu bolo zaregistrovaných 248 000 vozidiel, čo je o 5 % menej ako v júni.

Napriek tomu automobilky nehovoria o prepade tržieb. Dôvodom je, že pri zohľadnení obdobia január – júl, kedy bolo v Nemecku celkovo zaregistrovaných takmer 1,9 milióna vozov, zostáva nemecký trh stabilný. Ako uvádza nemecký zväz výrobcov, základom stability zostávajú naftové motory. Okrem toho je potešením aj americký trh, kde predaje automobiliek rastú.

Horšie je to už v iných častiach eurozóny. Predaje sú katastrofálne najmä vo Francúzsku či Taliansku, kde sa nové registrácie automobilov znížili o viac ako 20 %!

Zradný Opel a Vauxhall

Európske problémy ťažia aj americkú skupinu GM. Spoločnosť v druhom štvrťroku zarobila 1,5 miliárd dolárov, čo je medziročný pokles o 41 %. Za pokles zárobku koncernu môže najmä európska značka Opel a britská  Vauxhall . Oslabenie európskeho trhu pociťuje aj ďalšia americká automobilka, Ford.

Dôvod na úsmev našli automobilky na americkom trhu. Ako v stredu informovala spoločnosť Audi, predaj v USA sa v júli medziročne navýšil o 28 %. Silný predaj za Atlantikom hlásil ďalší nemecký automobilový výrobca, BMW.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre