Chladnejšie až mrazivo je aj čínskym firmám

Čínske spoločnosti sú prekvapené, aký veľký vplyv má hospodársky útlm Číny na ich podnikanie. Postihnutých je viacero odvetví: letectvo, telekomunikácie, maloobchod aj realitný sektor.

Väčšina čínskych spoločností predloží svoje výsledky za 1. polrok tohto roka až v auguste, no doteraz zverejnené hospodárske správy nie sú moc potešujúce. Zisky štátnych podnikov za prvý polrok medziročne poklesli v priemere o 11,6 %.

Prekážkou sú aj dane

Analytici uvádzajú, že podniky narážajú na vysoké daňové zaťaženie a rast zásob. Firemné dane sa v 2. štvrťroku navýšili o 13,6 %. „Rozdiel medzi nárastom príjmov a nárastom daní je tak veľký, ako nikdy predtým”, hovorí ekonóm banky Societe Generale.

Oslabenie podnikania badať aj v petrochemickom a hútnickom priemysle. Ako uvádza tamojší štatistický úrad, príjmy čínskych priemyselných skupín v 1. polroku oslabili o 2,2 %.

Chladno aj pri spotrebnom tovare

Aj napriek tomu, že maloobchodné tržby v prvom polroku vzrástli o 14,4 %, situácia sa zhoršila aj pri podnikoch orientovaných na spotrebiteľov. Najväčší čínsky predajca elektroniky, spoločnosť Sunig varovala, že za 1. polrok jej hrozí až 30 %-ný pokles zisku. Konkurenčná firma Gome by dokonca mala vykázať straty. Obe spoločnosti uvádzajú, že badať spomalenie predaja.

Až 80 %-ný prepad zisku v prvom polroku očakáva telekomunikačný predajca ZTE. Dôvodom je oneskorenie štátnych zákaziek, ktoré sú kľúčom k rastu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre