Pazúrom krízy neuniká ani McDonald´s

Nepriaznivé výmenné kurzy a oslabená globálna ekonomika. Práve to boli hlavné faktory, ktoré sa nepriaznivo podpísali pod hospodárske zdravie McDonald´s. Pazúrom nepríjemnej krízy tak neuniká ani jedna z najväčších nadnárodných spoločností.

McDonald´s  za 2. štvrťrok vykázal tržby 6,9 miliárd dolárov a zisk sa na úrovni 1,3 miliardy dolárov. Zárobok je o 4 % menší než v rovnakom období pred rokom. „Je to stále náročnejšie“, uviedol prezident spoločnosti, Don Thomson.

Vzhľadom k hospodárskemu spomaleniu svetovej ekonomiky to bude mať Mcdonald´s veľmi ťažké, aby dokázal splniť cieľový zisk pre tento rok.

Nevýhodný menový kurz

Negatívny vplyv na hospodárenie spoločnosti má aj výrazne oslabená európska mena. Práve z dôvodu nízkeho menového kurzu EUR/USD, prúdi do centrály McDonald-u v štáte Ilinois (USA) čoraz menej finančných prostriedkov.

Analytici očakávali, že aj napriek slabučkému hospodárskemu rastu, sa spoločnosti podarí toto ťažké prostredie prekonať. Káva, zákusky či šaláty až donedávna vábili množstvo nových zákazníkov. Veď ešte v prvých troch mesiacoch tohto roka sa spoločnosti podarilo navýšiť tržby o 7 %. Finančné trhy to spoločnosti ihneď zrátali – jej akcie k 18:15 odpisujú takmer 3 %. Vzhľadom ne nepriaznivé vyhliadky, klesajú aj akcie konkurenčného fast-foodového reťazca Burger King.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre