PSA Peugeot sa nepáči kritika vlády

Šéf PSA Peugeot Citroen varoval, že kritika plánov na prepustenie 8000 zamestnancov zo strany francúzskej vlády vytvára „nebezpečnú“ situáciu. Šéf spoločnosti Thierry Peugeot pre francúzsky denník Le Figaro povedal, že kritika podkopáva dôveru investorov.

Prezident Francúzska Francois Hollande odsúdil plán ako „neakceptovateľný“ a vláda kritizovala firemnú stratégiu PSA. Ministri sa pýtali, ako je možné že v takejto situácii je spoločnosť stále schopná vyplácať dividendy.

Rodina Peugeotovcov má v druhej najväčšej automobilke Európy podiel 25,2 % a ovláda 37,9 % hlasovacích práv. Thierry Peugeot uviedol: „Sme si vedomí závažností plánu na prepustenie 8000 zamestnancov. Tieto opatrenia sú bolestivé. Chápem, že môžu spôsobiť šok v rámci firmy, vlády a celej krajiny.“ Avšak dodal, že automobilka bola nútená prispôsobiť sa poklesu európskeho dopytu a nemôže stáť a nič nerobiť.

Po tom, čo na začiatku mesiaca spoločnosť oznámila reštrukturalizačný plán, klesla cena jej akcií o takmer 20 % a aktuálne sa nachádza na úrovni 6,57 eur za akciu.

Zámer automobilky na znižovanie pracovných miest a zatvorenie továrne spôsobil pre Paríž zdesenie, pretože nová socialistická vláda, ktorá sa dostala k moci sľúbila, že zvráti pokles priemyslu. Francúzske média uvádzajú, že vláda už pracuje na balíku pomoci pre automobilový priemysel, ktorý pravdepodobne zahŕňa pomoc pre ekologické vozidlá, avšak nové stimuly v podobe niekdajšieho šrotovného sa nechystajú. Podrobnosti o balíku majú byť zverejnené už budúci týždeň.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre