Pomaly a pomaly, píše béžová kniha

Federálny rezervný systém (FED) v USA, ktorý plní úlohu centrálnej banky potvrdzuje, že ekonomika USA dosahuje v niektorých oblastiach len mierny rast. Hovoria o tom informácie z tvz. Béžovej knihy (Beige book), ktorú FED zverejnil v stredu večer.

Podľa odhadov centrálnej banky, sa americká ekonomika v júni a začiatkom júla ochladila. Podľa všetkého, vidí FED hospodársku situácia Spojených štátov horšie ako v správe predtým.

Ani sem, ani tam

Aj napriek masívnej podpore zo strany centrálnej banky, sa ekonomike USA nedarí vyhupnúť z „krízovej jamy“! Nezamestnanosť tu stále dosahuje 8,2 % a výrazné známky zlepšenia nebadať ani na realitnom trhu. Zhrnutím tohto celého je verdikt, že ekonomika Spojených štátov rastie veľmi POMALY!

“Aj keď je oživenie pomalšie ako sme chceli, spravili sme pokrok”, uvádza centrálna banka. Finančná verejnosť aj naďalej vyčkáva, či sa šéf FED-u, Ben Bernanke (na snímke vľavo), prikloní k tretiemu kolu nákupu vládnych dlhopisov, tzv. QE3. Trhy o tomto opatrení špekulujú čoraz viac, nakoľko najväčšia ekonomika sveta ešte stále pokrivkáva.

Finančné trhy informácie béžovej knihy odignorovali. Nereagovali akciové trhy a nezmenil sa ani menový kurz Euro/dolár.

Čo je Beige Book: Správa centrálnej banky Spojených štátov, ktorá je publikovaná 8 krát v roku a je zostavená na základe reportov z 12 pôsobísk Federálneho rezervného systému.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Podla mna Bernanke caka a sleduje reakcie trhu. Ved nema co stratit kedze ekonomika USA doslova stagnuje..o kveee-trojke urcite uvazuje..len nevie kedy ju spustit

V súčasnosti sú ceny komodít nizke (odmysliac vyrazne suchá) za čo môže silný dolár, takže Bernanke má stále priestor pre prijatie QE3!!!