Zahraničné investície v Číne spomaľujú

Priame zahraničné investície v Číne v júni klesli po tom, čo spomaľovanie ekonomiky tlmí chuť spoločností na expanziu. Prichádzajúce investície klesli oproti rovnakému obdobiu pred rokom o 6,9 % na 12 miliárd dolárov. Informácia prichádza po 6-mesačnom pomalom raste a prírastku iba 0,1 % v máji.

Čínska ekonomika rástla v druhom štvrťroku tohto roka najpomalším tempom za posledné tri roky. Za prvých 6 mesiacov tohto roka zahraničné investície oproti minulému roku poklesli o 3 % na 59,1 miliardy dolárov, informovalo ministerstvo obchodu. „Tempo oživenia svetovej ekonomiky je aj naďalej pomalé a pretrváva mnoho neistôt,“ uviedol hovorca ministerstva Shen Danyang. A dodal, že „predovšetkým musí byť najskôr vyriešená dlhová kríza v Európskej únii.“ K poklesu však tiež prispel nárast výrobných nákladov a sprísnenie majetkovej politiky v krajine.

Peking chce predísť vzniku bubliny

V posledných mesiacoch zaviedol Peking opatrenia, aby sa pokúsil zabrániť špekuláciám na trhu s nehnuteľnosťami, ktoré vyhnali ceny nahor a zvýšili obavy z nafúknutia bubliny.

Aj napriek problémom so zadlženosťou v eurozóne, priame zahraničné investície z Európskej únie v prvej polovici tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom rástli o 1,6 % na 3,5 miliardy dolárov.

Obrátil sa tak trend z prvých piatich mesiacov, kedy investície klesli o 5,1 %. Znížili sa však investície z 10 ázijských krajín vrátane Japonska a Filipín, a to o 2,8 % a taktiež došlo k poklesu investícii z USA o 3,2 % na 1,6 miliardy dolárov.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre