Čína diskriminuje zahraničných poskytovateľov platobných kariet

Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodla, že Čína diskriminuje zahraničných poskytovateľov kreditných a debetných platobných kariet, udržuje monopol jedného domáceho poskytovateľa a tým porušuje pravidlá WTO. V súčasnosti má možnosť spracovávať obchody v domácej mene jediná spoločnosť a to Čína UnionPay.

To sa samozrejme nepáči zahraničným poskytovateľom ako Visa, či Mastercard. Teraz je k dispozícii 60-dňová lehota, počas ktorej sa môžu obe strany voči rozhodnutiu odvolať.

Obamova administratíva pritom prvýkrát podala sťažnosť už v roku 2010. Americké firmy sa snažia získať väčší prístup k masívnemu čínskemu trhu. V súčasnosti môžu vydávať platobné karty iba v spolupráci s čínskymi bankami a Čína UnionPay. Spoločnosť Visa vo svojom vyhlásení uviedla, že dúfa, že toto rozhodnutie pripraví pôdu, aby sa medzinárodné platobné spoločnosti mohli podieľať na domácom platobnom trhu v Číne.

Politický súboj

Rozhodnutie WTO je považované ako výhra zo strany americkej vlády. Schodok zahraničného obchodu práve s Čínou je súčasťou predvolebnej kampane v USA. „Dnešná výhra zdôrazňuje, že boj proti čínskym nekalým obchodným praktikám bola priorita prezidenta,“ uviedol tlačový tajomník Bieleho domu, Jay Carney. Tim Reif, zástupca amerického obchodného úradu povedal, že ak rozhodnutie prejde, môže podporiť asi 6000 pracovných miest.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

V podstate to Cina nemysli zle ked si brani svojho poskytovatela…rozhodnutie WTO ale je na mieste..v Cine by sa naslo asi viacero prikladov porusenia pravidiel tejto organizacie??!!