Obrovská zákazka pre Boeing

Ako oznámila americká letecká spoločnosť Boeing, podarilo sa jej uzavrieť „historickú“ zákazku so spoločnosťou United Airlines na 150 lietadiel typu 737, v celkovej hodnote až do výšky 14,7 miliárd dolárov. Objednávka sa skladá zo 100 nových lietadiel Boeing „737 Max 9“ a 50 lietadiel „Next Generation 737-900ER“.

Ako Boeing uviedol, dohoda zároveň znamená, že celkový počet objednávok rady 737 presiahol 10 000 kusov a Boeing 737 sa tak stal „nesporne najpredávanejšie prúdové dopravné lietadlo na svete“.

Nový model 737 Max, stavia na silných základoch rady 737 a bude vybavený novým variantom motora, vďaka čomu sa má znížiť spotreba paliva a emisií oxidu uhličitého o 13 %.

Obe strany sú spokojné

United a Boeing majú za sebou bohatú históriu spolupráce a sme radi, že si United vybrali 737 pre svoje budúce flotily, čím sa rozširuje naše partnerstvo pre ďalšie desaťročie“, uviedol Ray Conner, generálny riaditeľ Boeing Commercial Airplanes.

Jeff Smisek, generálny riaditeľ United tak isto uviedol: „Teším sa, že našim zákazníkom ponúkneme moderné prvky a spoľahlivosť nových lietadiel Boeing, ktoré majú zároveň menšiu spotrebu paliva a sú šetrnejšie k životnému prostrediu.

Moderné lietadlá

United Continental, materská spoločnosť United Airlines, informovala, že začne s odoberaním dodávky lietadiel 737 Max 9 v roku 2018. 737-900RS budú dodávané od konca roku 2013. Oba typy lietadiel majú jasnejšie osvetlenie a sú navrhnuté tak, aby vzbudili dojem väčšieho priestoru.

Dohoda je uvádzaná v hodnote 14,7 miliardy dolárov podľa cenníkových cien, aj keď platí, že veľké letecké spoločnosti ako United neplatia podľa cenníkových cien. United Airlines je najväčší svetový prepravca. V roku 2011 mal viac ako dva milióny letov a prepravil približne 142 miliónov cestujúcich.

Akcie Boeing vo štvrtok vzrástli o 0,27 % na 71,71 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre