Akcie: Investori čakajú na Ameriku

Doplnené: Investori sú opatrní a pred vyhlásením dát z amerického trhu práce sa nepúšťajú do veľkých obchodov. Aj preto sa akciové indexy DAX 30, parížsky CAC 40 či londýnsky FTSE 100 pohybujú mierne v stratách.

14:30 – Trh práce USA

Kým včera sa oči obchodníkov upriamovali na Európsku centrálnu banku (ECB) a jej zásah do hlavnej refinančnej sadzby, dnes je hlavným bodom pozornosti trh práce USA. O 14:30 tu budú zverejnené správy z pracovného trhu, pričom sa dozvieme, koľko pracovných miest sa americkej ekonomike (ne)podarilo v júni vytvoriť.

Trh očakáva, že vytvorených bude 95 000 nových pracovných miest. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladajú, že v mesiaci jún bolo vytvorených až 105 000 pracovných miest. Uvidíme! V máji tento počet predstavoval 136 000 miest, čo bolo viac ako hlásil spoločný odhad analytikov– 133 000.

Španielsky priemysel

Z európskej makroekonomiky nepotešila správa zo Španielska, keďže sa španielska priemyselná produkcia v máji prepadla. V medziročnom porovnaní (oproti máju 2011) tak bola priemyselná produkcia nižšia o 5,4 %.

Pod tlakom Peugeot

Na francúzskej burze sa pod výrazným tlakom nachádzajú akcie automobilky Peugeot. Dôvod je jednoduchý: Spoločnosť za prvých 6 mesiacov tohto roka zaznamenala prepad tržieb. Akcie Peugeot si odpisujú takmer 6 %.

Doplnené o 14:42: Americká ekonomika nakoniec vytvorila menej pracovných miest než sa predpokladalo. Ako dnes oznámilo ministerstvo práce vo Washingtone, za mesiac jún ich bolo vytvorených 80 000.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre