Konečne dobré správy zo Španielska

Počet ľudí hľadajúcich prácu v Španielsku klesol v júni takmer o 100 000 na 4,62 milióna ľudí. Ministerstvo práce uviedlo, že počet ľudí žiadajúcich o dávky v nezamestnanosti klesol o 98 853, čiže 2,1 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Jún je všeobecne dobrým  mesiacom pre zamestnanosť, nakoľko vtedy začína turistická sezóna. Napriek poklesu je miera nezamestnanosti v Španielsku stále najvyššia v eurozóne.

„Jún je tradične dobrý pre zástup nezamestnaných, avšak ešte nikdy sme nedosiahli pokles až o takmer 100 000 ľudí,“ uviedol španielsky štátny tajomník Engrácie Hidalgo. „Po týchto dobeých dátach za jún budeme musieť ďalej sledovať vývoj nezamestnanosti a overiť tak, či sa vývoj obracia k správnemu trendu.“

Tradične dobrý jún

Jún je tretí mesiac po sebe, kedy počet nezamestnaných v Španielsku klesá. V marci dosiahol počet uchádzačov o zamestnanie vrchol na úrovni 4,75 milióna. Španielska vláda realizuje rad reforiem trhu práce v snahe znížiť vysokú nezamestnanosť a to vrátane politiky odstupného či obmedzenia inflácie spojenej so zvyšovaním platov. Kroky sa ukázali ako veľmi nepopulárne medzi odbormi a zamestnancami, avšak krajina je nútená znižovať výdavky a zvyšovať dane v snahe znížiť svoje zadlženie, ktoré ma negatívny dopad na zamestnanosť v ekonomike.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre