Kto si na Facebooku pomastil bruško? No predsa …

Malí investori tratia, banky kasírujú. Dnes je tento fakt verejne známy. Po ďalší príklad netreba chodiť ďaleko do minulosti, stačí si pripomenúť „pošramotený“ príchod Facebooku na burzu.

Ako informuje médium  „Manager Magazin“ , banka Morgan Stanley na akciách Facebooku utŕžila zisk vo výške 50 miliónov dolárov.

Ako je to možné? Takže:  Americká banka rapídne predávala akcie Facebooku počas prvých 30 dní od jeho burzového debutu, ktorý sa konal  18. mája. Samozrejme, predajný tlak zatlačil na cenu a keď sa akcie dostali hlboko pod emisnú hodnotu 38 dolárov, banka kúpila všetkých 63 miliónov akcií späť. No, a zisk bol na svete. Aké jednoduché!

Ako vo svojom liste uvádza republikánsky zástupca Darrell Issa, udalosť Facebooku poukázala na vážne nedostatky prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO). K dnešnému dňu sú akcie Facebooku 14 % pod emisnou cenou. Issa poukazuje najmä na silu zúčastnených bánk, ktoré môže diktovať cenu na trhu. Pobúrení sú najmä malí investori. Tí sa sťažujú, že pred emisiou akcií najväčšej sociálnej siete nemali informácie, že rast spoločnosti bude pomalší.

Čítaj tiež: Facebook a burza – čo, kedy, ako?

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre