Facebook a burza: Čo, kedy, ako?

28 až 35?! Už sa špekuluje. Podľa posledných informácií burzového prospektu stanovil Facebook hodnotu akcií v primárnej emisií v rozmedzí 28 – 35 dolárov.  Ak by sa tieto čísla potvrdili, Facebook by bol hodnotený až na 96 miliárd dolárov. Išlo by tak o najväčšiu prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO) internetovej spoločnosti  v histórií.

Som na Facebooku. Ako sa ma dotkne fakt, že Facebook vstupuje na burzu?

Vstup na burzu sa užívateľov tejto sociálnej siete nijak nedotkne. Teda aspoň nie priamo. Facebook však bude povinný zverejňovať svoje štvrťročné hospodárske výsledky, čím sa dostanú pod tlak tržby i zisky spoločnosti. Odborníci preto očakávajú, že spoločnosť agresívne rozšíri reklamu a integruje ju aj na mobilné zariadenia. Nepriamo nás tak môže zastihnúť viac reklamy ako obvykle. No, uvidíme!

(čítaj tiež: Facebook zavedie reklamu na mobilné zariadenia)

Kedy sa uskutoční prvá emisia?

Termín prvotnej ponuky či cena akcie ešte nie je presne známa. Odborníci tvrdia – MÁJ či JÚN. V súčasnosti ešte nie je isté, či bude spoločnosť kótovaná na technologickej burze Nasdaq, alebo na klasickej New York Stock Exchange (NYSE). Správa z „New York Times“ píše Nasdaq.

Facebook zarobil v roku 2011 jednu miliardu dolárov. Rok čo rok sa spoločnosť posúva vpred, a dnes sa odhaduje, že Facebook môže byť ocenený až na 100 miliárd dolárov. Táto obrovská suma či 900 miliónov užívateľov vplývajú na to, že sa o príchode Facebook-u na akciový trh tak veľa píše. Pre porovnanie, aktuálna trhová kapitalizácia spoločnosti Apple predstavuje 425 miliárd dolárov. Google je hodnotený na 188 miliárd dolárov, pričom len za minulý rok mu akciový trh prilepšil o cca 10 miliárd dolárov.

Chcem kúpiť akciu. Čo mám zvážiť?

Kúpiť akciu len preto, že je to „ ooo Facebook“, tak to určite nie. Investor by si mal svoje rozhodnutie podložiť aktuálnymi dátami, ktoré Facebook zverejňuje vo svojom prospekte. Do kúpnej ceny akcie sa započítavajú očakávania ďalšieho rastu spoločnosti. Ak sa s rastom nepočíta, tak sa musí počítať s poklesom ceny akcie – takýto prípad zažilo internetové rádio Pandora. Nikde nie je napísané, že Facebook musí vykazovať zisk, a že spoločnosť musí rásť. Nič nie je zaručené!

Takže Zuckerberg už nerozhoduje?

Nie, zakladateľ Marc Zuckerberg má vždy posledné slovo. Drží totiž akcie triedy B, s ktorými sa spája až 10 hlasov. Klasický investori majú na akciu jeden hlas.

 

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre