Finančným trhom sa španielsky krok páči

Sobotňajšia žiadosť Španielska o pomoc finančné trhy doslova odľahčila. Zmiernenie napätia badať nielen na akciovom ale aj na dlhopisovom či komoditnom trhu. Akciový index z Nemecka – DAX 30 si k začiatku obchodovania pripisuje + 2,1 %, čím dosahuje úroveň 6260 bodov.

Správa výrazne posilňuje akcie španielskych bánk – akcie štátom prebratej Bankie rastú o 14,38 %, Banka Santader si pridáva 6,72 %. Na sile naberajú aj nemecké banky. Commerzbank sa v porovnaní s piatkom zhodnocuje o 3,8 % a akcie Deutsche Bank stoja o 3,38 % viac.

Pozitívny vývoj zaznamenali aj akciové trhy v Ázii. Japonský index Nikkei vzrástol o 2 percentá , širší index TOPIX si pripísal 1,8 %. Aj napriek prvotným ziskom zostávajú investori opatrní: Ako uvádza analytik BNP Paribas, trhy si žiadajú aj hospodársky rast a štrukturálne reformy.

Uvoľnenie napätia aj pri dlhopisoch

Výrazne uvoľnenie cítiť aj na dlhopisových trhoch. Výnosnosť na dvojročné vládne dlhopisy Španielska sa dostala pod úroveň 4 %, čo je oproti piatku pokles o viac ako 20 bázických bodov. Podobný vývoj zaznamenávajú aj dlhopisy Talianska.

Výnosnosť 10-ročných španielskych dlhopisov padla pod úroveň 6 % na 5,99 %. Výnosnosť 10-ročných talianskych dlhopisov predstavuje 5,6 %.

Zelená sa aj euro, ktoré sa zhodnocuje o jedno percento na 1,2635 dolárov. Oživenie badať aj na trhu energií, kde rastú oba druhy ropy.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre