Španielsko prišlo o svoj rating

Úverový rating Španielska bol včera kvôli obavám o potrebu medzinárodnej pomoci znížený. Agentúra Fitch znížila rating na španielsky vládny dlh o tri stupne z A až na BBB. Nasvedčuje to tomu, že si nie je istá, či Španielsko dokáže splácať svoj dlh.

Posledný dopyt po španielskych dlhopisoch bol silný, avšak sadzba pri 10-ročných dlhopisoch vzrástla na 6,044 % oproti 5,743 % z poslednej aukcie z apríla. Krajine sa podarilo predať strednodobé a dlhodobé dlhopisy vo výške 2,1 mld eur.

Agentúra Fitch odhaduje, že tamojšie banky budú potrebovať najmenej 60, ale pravdepodobne až 100 miliárd eur. Správa Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá má vyjsť v pondelok má hovoriť o potrebe minimálne 40 miliárd eur. Agentúra Standard and Poor’s už skôr informovala, že španielsky finančný sektor by mohol dosiahnuť straty až 60 miliárd v podobe nedobytných úverov.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre