Kto ešte kupuje zlato? Najľudnatejšia krajina sveta!

Ázijcom už tradične patrí titul „zlatí fanúšikovia“, nakoľko je ich dopyt po zlatých šperkoch (a po novom i zlatých investíciách) masívny. Rok 2012 by mal v rámci dopytu po zlate priniesť zmenu trendu. Indiu by z pozície krajiny s najväčším dopytom po zlate mala zosadiť robustnejšia Čína. Odkedy prešiel čínsky trh liberalizáciou, dopyt po zlate sa strojnásobil.

Čítaj viac: TOP: Krajiny a ich dopyt po zlate

O zvýšenej chuti Číny po tomto kove svedčia aj aktuálne údaje o dovoze zlata. S importom 103,6 ton zlatého kovu tieklo do Hong Kongu o 65 % viac zlata ako mesiac predtým. V posledných týždňoch došlo v Číne k zhoršeniu niekoľkých ekonomických indikátorov a preto si mnohí kladú otázku: Budú Číňania aj naďalej nakupovať toľko zlata?!

Aj keď dopyt po zlate v Číne rastie, celosvetovo sa chuť po tejto komodite oslabuje. V prvých troch mesiacoch 2012 sa celosvetový dopyt po zlate oslabil o 5 %. K tomu dopomohli dovozné clá v Indii, ktoré sa podpísali o takmer 30 %-ný pokles indického dopytu po zlate.

Posledné dni sa trhmi šíria správy, že investori už zlatu ako bezpečnému prístavu neveria a vsádzajú radšej na americký dolár. Je to naozaj tak? Zdá sa, že áno! Podľa aktuálnej správy COT (Výbor obchodníkov) investori od 1. mája zredukovali svoje čisté long pozície v zlate (pozitívne trhové očakávania) zo 178 003 na 130 709 kontraktov.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre