XXL: Starosta New Yorku chce obmedziť sladené vody

Starosta New Yorku zrejme nie je fanúšik sladených nápojov. Nielen v New Yorku, ale v celej krajine sa sa s obľubou vychutnávajú nápoje ako Coca Cola či Dr Pepper. Ako tvrdia lekári, práve sladené nápoje sú príčinou čoraz väčšej „americkej obezity“. V USA trpí obezitou až 36 % populácie. V New Yorku je stav alarmujúci, keď jeden z dvoch ľudí trpí nadváhou.

Stop XXL pohárom!

Michael Bloombeg sa zaviazal k boju proti obezite. Samozrejme, starosta nemôže úplne zakázať spotrebu sladených nealko nápojov. Napriek tomu chce skomplikovať spotrebu vo veľkých množstvách. Ako? Zakáže napríklad XXL poháre v kinách či reštauráciách či „KING“ balenia v obchodoch. Opatrenia sa budú týkať najmä tých nápojov, ktoré obsahujú viac ako 16 gramov cukru, čo je v USA normálne množstvo, obsahujúce pol litra sladeného nápoja.

Starosta v tomto získava podporu, avšak aj kritiku. „Myslím, že je to dobrý nápad“, komentuje 21-ročná žena.

Ďalší ľudia sa sťažujú na zásah do ich slobody. Ak budem chcieť vypiť aj tri-štvrte litra sladenej vody, je to moje rozhodnutie“, kritizuje 20 ročný študent. Ako uvádza, niektoré filmy trvajú aj 3 hodiny. Ľudia predsa musia uhasiť svoj smäd.

Starosta si už v roku 2010 vyslúžil od niektorých občanov kritiku za nariadenie, ktoré zakazuje fajčenie v parku. Iní postoj mali druhé mestá USA, ktoré tak spravili po vzore New Yorku.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Aj ja by som sa sťažovala, keby mi niekto zakáže piť malinovku :-D