Dezorientované zlato naháňa investorom strach

Zlato sa aktuálne dostáva pod silný tlak. Od svojho maxima, ktoré bolo dosiahnuté v minulom roku v septembri, si táto komodita odpísala už 20 %.

Komodite nepraje ani mesiac máj, keď si v jeho prvej polovici odpísala 250 dolárov. Investorom nevonia vysoká kolísavosť ceny zlata, ktorá ohrozuje jeho status bezpečného prístavu. 20-dňová volatilnosť v priebehu mája vzrástla od 12 na 18 %. Rok dozadu boli tieto čísla ešte jednociferné. Volatilné a “dezorientované” zlato tak nedáva investorom pocit bezpečia. Odborníci tvrdia, že zlato je vhodnou investíciou, avšak v dlhodobom horizonte.

Kto si myslí, že ďalšie obavy o eurozónu posunú hodnotu zlata vyššie, zrejme bude sklamaný. Od augusta 2011 sa eurová cena zlata takmer nezmenila. Pozíciu bezpečného prístavu prebral americký dolár a dlhopisy Nemecka a USA.

Že sa investori o svoje prostriedky boja a že ich vkladajú do nemeckých či amerických bondov, ukazuje aj aktuálna výnosnosť týchto aktív. Výnosnosť 30-ročných nemeckých dlhopisov poklesla pod 2 % a ani vládne dlhopisy USA sa od 3. kvartálu 2011 neprehupli cez dvojpercentnú úroveň.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre