Prípad JP Morgan sa už dostal na stôl amerického FED-u

Podľa pondelkových slov hovorkyne  americkej centrálnej banky, chce Federálny rezervný systém (FED) prešetriť, či JP Morgan naozaj podniká také rizikové obchody. Najväčšia americká banka sa len nedávno priznala, že v dôsledku chybných krokov manažmentu rizík prišla o 2 miliardy dolárov.

Najväčšou iróniou pri stratách banky JP Morgan je, že miliardové škody vznikli zo zaisťovacích operácií, ktoré majú slúžiť na obmedzenie strát v obchodoch. Podľa slov amerického prezidenta Obamu, je tento prípad ukážkou toho, že Spojené štát potrebujú finančné reformy. „Banka vykázala obrovské straty aj napriek tomu, že jej šéf je najchytrejším bankárom v krajine“, povedal v pondelok prezident pre vysielanie ABC.

Prípad JP Morgan podnietil regulátorov k činu. Podľa „zasvätených osôb“ sa na utorok zvolalo stretnutie zástupcov regulačných úradov USA, aby diskutovali o konečnom naformulovaní tzv. Volckerovho zákona.

Čítaj viac: Bankám chýba Volcker

Volckerov zákon, ktorý vláda prijala pred dvoma rokmi, výrazne obmedzuje obchodovanie bánk na vlastný účet. Zákon by mal do platnosti vstúpiť 21. júla tohto roka. Paul Volcker je bývalý šéf Federálneho rezervného systému USA.

V banke už dochádza k personálnym zmenám, keď z funkcie CIO (Chief Investment Officer) odchádza manažérka Ina Drew. V JP Morgan pracovala 30 rokov.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre