Dlhy Slovákom stále chutia

Pozrime sa, ako to aktuálne vyzerá s chuťou Slovákov ukladať či vyberať prostriedky z bánk. Zdá sa, že domácnosti sú ochotnejšie vkladať svoje prostriedky na účty v bankách. Podľa informácií mesačného bulletinu NBS, sa celkové vklady domácnosti vo februári 2012 navýšili o 6,7 % (v medz. porovnaní). Aj keď vklady splatné na požiadanie medziročne poklesli (-2,6 %), vklady s dohodnutou splatnosťou do 2 rokov a nad 2 roky zaznamenali dvojciferný rast.

Neochota ukladať svoje prostriedky do bánk je pri nefinančných spoločnostiach. V januári bol objem vkladov nefinančných spoločností o 10 % nižší ako pred rokom. Zvrat nenastal ani vo februári tohto roka, keď sa objem vkladov nefinančných spoločností znížil o 4,1 %.

Dlhy nám chutia. Stále!

Chuť zadlžovať sa je pri oboch subjektoch (podniky aj domácnosti) väčšia. Vo februári vzrástol objem úverov u nefinančných podnikoch o 4,8 % (medziročne) a u domácnosti o 11,5 %. Februárový nárast pri spotrebiteľských úveroch predstavoval 11,5 %, nárast pri úveroch na bývanie bol 12,4 %. Silnejší dopyt po úveroch bol aj v januári tohto roka, kde bola medziročná zmena takmer rovnaká ako v mesiaci február.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre